Gyógycipők, Talpvizsgálat, Betétek, Lábápolás

Cukorbetegláb - Podiart

A cukorbeteg talpbetét

1/3. Mi a cukorbeteg láb?
A cukorbeteg láb egy önálló kórkép, szindróma, a cukorbetegség tartós fennállása során kialakult lábelváltozások, a lábra vonatkozó tünetek együttese. Kóroki szerepe elsősorban a magas vércukorszintnek van.
Az alsó végtag idegeit ellátó kis hajszálerekben alakul ki elsősorban egyfajta gyulladásos reakció, ami az érintett terület idegeiben okoz funkciózavart. Ez az idegszál gyulladásához, majd fokozatos sorvadásához vezet. Ezek az idegrendszeri szövődmények a felelősek a cukorbeteg lábon tapasztalható fájdalomért illetve a később kialakuló érzéketlenségért. Ez az érzéketlenség nagyon veszélyes, mert a beteg nem érzékeli a lábát ért sérülést.
 Ez az érzéskiesés felelős a tartós állás, illetve bármilyen túlnyomás következtében kialakuló szövetelhalásért is, ami nagyon veszélyes jelenség. A neuropathiás(így nevezzük közkeletűen a cukorbeteg idegkárosodást) láb nem képes alkalmazkodni ezekhez a behatásokhoz, így egy tartósabb nyomás miatt jelentős szövettömeg képes elhalni gyakran órák alatt..
bukorbetegseg1.jpgUgyancsak jellemző a fertőzésekre való fokozott hajlam és a csökkent ellenálló képesség bármilyen fertőzéssel szemben. A cukorbeteg láb, a verejték fokozott cukortartalma miatt ideális táptalaja a kórokozóknak. És ha még elhalt szövetrészek is jelen vannak, érthető a fertőzések gyors terjedése.

2/3. Miért kell a cukorbetegeknek jobban figyelniük a lábukra?
Nem csak a kis erekben, de a nagyobb ütőerekben is előfordulhatnak szűkületek, de a cukorbeteg lábra mégis az jellemző, hogy az erek elvesztik összehúzódó képességüket, mintegy bénult állapotban kerülnek..
E miatt a bénultság miatt az erek maximálisan kitágulnak, mivel nem tudnak összehúzódni, ezért sokszor még nagyobb lesz a rajtuk átáramló vér mennyisége, mint normális esetben.
Ez az egyik oka a cukorbeteg láb csontjaiban tapasztalható súlyos csontritkulásnak, ami sokszor spontán törésekhez, és a láb statikai
rendszerének összeroppanásához vezet. A boltozati szerkezet megrogyása a csontokat összekötő szalagrendszer sorvadásának is a következménye. Összességében tehát a cukorbeteg láb statikailag igen gyenge, alaktalan, erőtlen, funkcióját ellátni képtelen, érzéketlen szervvé válik.
bukorbetegseg2.jpgA cukorbetegnek készített talpbetétnek sok fontos követelménynek kell megfelelni. Elsősorban ne nyomhatja a talpat sehol, de valamilyen stabilizáló funkciót el kell, hogy lásson.. Erre a célra kitünő és nemzetközileg elismert és bizonyított  Poron márkanevű hydroellasztikus poliurethan emlékező habanyag. Elsőrendű tulajdonsága, hogy felveszi a ránehező test formáját és egyedülálló módon nyeli el a rezgéseket, csillapítja és elosztja a túlzott nyomást.

A cukorbetegek lába általában  meleg és száraz, ami a fokozott vérátáramlás és a faggyúmirigyek hiánya miatt jön létre és sokszor a sarok nehezen gyógyuló  berepedéseihez vezet. Ezért fontos a talpbetét megfelelő borítása és a rendszeres kenőcsös lábápolás.

A fent említett tényezők együttesen sokszor a cukorbetegség rettegett szövődményéhez, a talpi fekélyhez, a bőr- és csontelhaláshoz, majd végül amputációhoz vezetnek.
A cukorbeteg láb-szindróma esetén ezért különös jelentése van a megelőzésnek.
A fő bűnös a nyomás, ami sokszor túlzott, és gyakran rendellenes helyen lép fel.. A talpi nyomásviszonyokat csak a nyomás vizsgálatával – elsősorban a számítógépes talpvizsgálattal deríthetjük fel.

bukorbetegseg3.jpgA nyomásponti kép alapján pontosan és objektíven láthatók a túlnyomott területek, valamint láthatjuk a láb statikai állapotát is. A felvett képet minden esetben eltároljuk a számítógépben, ami mind orvos- szakmai, mind jogi szempontból fontos lehet.


3/3 Miért jó a 4 rétegű talpbetétünk?
A cukorbeteg talpbetét jellemzői:
a betét kialakításánál a fő szempont a szövődmények kialakulásának a megelőzése illetve elkerülése volt. A legfelső réteg egy szagelnyelő, bolyhos textil réteg, ami magába szívja az izzadságot, valamint meggátolja azt, hogy a talp bőre csúszkáljon a felületen. Ugyanis ez a csúszkálás sokszor bőr alatti bevérzésekhez, majd fekélyképződéshez vezethet.
A következő egy aktív szenes réteg, melynek célja a szagtalanítás és a fertőtlenítés.
Ez alatt található a rezgéscsillapító és tehermentesítő Poron réteg. Ezen a rétegen a leginkább nyomott és ez által a legnagyobb veszélynek kitett 1. és 5-ös MP ízület alatt még tehermentesítő lyukat is  képeztünk a fokozott védelem érdekében..
A cukorbeteg betétbe emelést, pelottát nem szabad elhelyezni, de célszerű valamilyen módon a lábat stabilizálni. Erre a célra helyeztünk a sarkak alá egy stabilizáló modult, hogy a láb és a boka befelé dőlési hajlamát csökkentsük.
Végül a betét cipővel érintkező alapja egy porózus, rugalmas, de csúszásgátló tulajdonságú réteg, ami biztosítja a betét fix helyzetét a cipőben.
Fontos megemlíteni, hogy a cukorbeteg lábbal való foglalkozás mind szakmai, mid jogi téren komoly kihívás és igen kényes feladat. Az általunk kialakított talpbetét megfelel a nemzetközi standardoknak mind kialakításában, mind anyagfelhasználásában. Ha a cukorbeteg az általunk alkalmazott talpbetétet viseli, jó eséllyel kerüli el a cukorbeteg láb félelmetes szövődményeit.

bukorbetegseg4.jpg